PTNS

PTNS

Behandeling van een overactieve blaas met PTNS

Wat is een overactieve blaas?

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak en/of opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden.

Hoe werkt de blaas normaal?

De blaas is een spier die kan samentrekken en ontspannen. De blaas vult zich met urine dat door de nieren wordt uitgescheiden. Wanneer de blaas vol is krijgen de hersenen een seintje, dat het tijd is voor een toiletbezoek. Het plassen gebeurt doordat de blaas zich samentrekt en de sluitspier ontspant.

Hoe werkt een overactieve blaas?

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook al is de blaas nog niet vol. Dat gebeurt vaak en zonder waarschuwing van de hersenen. Het gevolg hiervan is dat iemand ineens hoog nodig moet plassen en moeite heeft met ophouden.

Oorzaken van een overactieve blaas

Psychische factoren, spanning, een hoge spanning van de bekkenbodemspieren, overprikkeling door alcohol, cafeïne, drugs, of medicijnen, een zenuwletsel, een blaasontsteking.

Behandeling overactieve blaas

Bekkenfysiotherapie zoals blaastraining,  het bekkenbodemgevoel verbeteren, zo nodig leren ontspannen van de bekkenbodem.

Medicijnen ( via huisarts, uroloog)

PTNS

 

Wat is PTNS?

PTNS is een vorm van elektrostimulatie. Deze behandeling kan ook in het ziekenhuis worden gegeven maar veel praktischer en dichterbij huis, bij ons in de praktijk door een zeer ervaren bekkenfysiotherapeute. U komt 10 weken lang , 1 maal per week . De therapeut prikt met een dunne naald aan de binnenzijde van uw onderbeen, boven de enkel en sluit hierop een apparaatje aan. Een tweede draad wordt aangesloten via een zelfklevend plakkertje op uw voet. Hierop wordt lichte stroom gezet. De behandeling kan dan ook ondersteunt worden met bekkenfysiotherapie en werkt gegarandeerd beter.

Wanneer geen PTNS?

Pacemaker, ernstige hartritmestoornissen, zwangerschap

Wat is de kans op herstel?

De eerste resultaten merk je al na zes tot acht behandelingen, veel mensen worden klachtenvrij. Het PTNS-protocol in onze praktijk is tweezijdig behandelen ( dus beide benen).  Waarom zou je een halve blaas behandelen? De resultaten kunnen verbeterd worden doordat cliënten de behandeling thuis kunnen voortzetten met TENS via pads.  U krijgt hiervoor duidelijke instructies.

Kan PTNS ook voor andere aandoeningen worden gebruikt?

Het wordt ook gebruikt voor behandeling van fecale incontinentie of versterkte aandrang.

Christel Derks