Parkinson

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die zorgt voor een dopamine te kort in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat er in het lichaam allerlei klachten ontstaan, zoals trager bewegen, trillen of stijfheid van de spieren. Daarnaast kan Parkinson ook zorgen voor een breed scala aan andere klachten, zoals bijvoorbeeld angstige gedachten, somberheid, vermoeidheid en slaapproblemen.

 

Bij de ziekte van Parkinson gaan in de hersenen de cellen die dopamine produceren langzaam kapot. Voor deze ziekte zijn er gelukkig goede medicijnen die vaak de klachten sterk onderdrukken. Naast de klassieke vorm van Parkinson bestaan er ook een aantal atypische parkinsonismen. Deze lijken in de klachten sterk op de ziekte van Parkinson, maar de oorzaak is net anders. Dit zorgt er helaas ook voor dat de medicatie bij deze mensen minder goed tot niet werkt.

 

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen en gespecialiseerde fysiotherapie sterk kan helpen om klachten bij de ziekte van Parkinson en bij atypische parkinsonismen te verminderen. Dit betekent niet dat de ziekte genezen kan worden, maar wel dat het een stuk comfortabeler kan worden. Bij Fysiotherapie Mill hebben wij een fysiotherapeute wie zich hierin heeft gespecialiseerd. Nienke kijkt samen met de patiënt naar waar de patiënt tegenaan loopt. Samen maken jullie een plan van aanpak om zoveel mogelijk de klachten te verminderen of om mee om te leren gaan. Dit bestaat vaak uit veilig bewegen en samen bewegen. Daarnaast kijkt zij eventueel ook mee in de thuissituatie, om te kijken hoe u veiliger en gemakkelijker thuis kan wonen.

Nienke Peters