Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Vanaf 1 juli 2007 is deze specialisatie binnen de fysiotherapie officieel landelijk erkend. Dat betekent dat deze verbijzondering in rekening mag worden gebracht door fysiotherapeuten, die in het register voor psychosomatische fysiotherapie opgenomen zijn.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Alle klachten benvloeden een mens zowel lichamelijk als geestelijk. De samenhang tussen de lichamelijke en geestelijke klachten en overbelasting is niet altijd duidelijk. Een psychosomatisch werkend fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met spannings- of stressgerelateerde klachten.

Wanneer ga ik naar een psychosomatische fysiotherapeut?
Als u een lichamelijke klacht hebt waarvan u behoorlijk uit evenwicht bent en de behandeling slaat niet aan. Klachten waar geen duidelijke medische diagnose te stellen is. Als u het kastje naar de muur loop gevoel krijgt. Vaak bij klachten als nek- hoofdpijn, whiplash, buikklachten, vage klachten.

Wat doet een psychosomatisch werkend fysiotherapeut ?
Hij combineert zijn kennis en kunde op het gebied van lichamelijke klachten met zijn expertise op het gebied van de psyche, waardoor hij duidelijk kan maken hoe deze mechanismen op uw klacht werken en op welke wijze u hier mee om kunt gaan. Hij voert hiervoor gesprekken met u, kan u ontspannings oefeningen geven of samen met u u spanning inzichtelijk maken met behulp van geavanceerde computerprogramma’s (biofeedback). Zo nodig zoekt hij contact, samenwerking met andere professionals (huisarts, psycholoog, psychiater) om gezamenlijk de meest optimale begeleiding te kunnen geven.

Waar kan ik terecht voor meer info of een afspraak?

Marcel Peters heeft in 2006 de driejarige opleiding psychosomatische fysiotherapie met succes afgerond. Hij heeft zich daarvoor reeds bekwaamd in acupunctuur, emotioneel lichaamswerk(orshof) en systemisch werk(familie opstellingen) en is al geruime tijd (vanaf 1997) gericht op de psychosomatiek.

U kunt terecht zonder verwijzing, maar ook met verwijzing en wordt in vele gevallen door u ziektekostenverzekeraar vergoed.

Marcel Peters

Reactie van R. uit Uden:

Burnout met free floating anxiety

Na mezelf 30 jaar lang over de kop te hebben gewerkt (80-90 uur per week), kwam ik uiteindelijk de spreekwoordelijke man met de hamer tegen. Dat was een flinke confrontatie. Totaal burnout! Energieniveau: 0. Geen enkel verweer meer. En uiteindelijk het ontwikkelen van allerhande fobieën. Ik leefde in een hel op aarde. Mijn wereld bestond slechts nog uit angst in de hoogste graad.
Na de nodige omzwervingen, het consulteren van neurologen en psychologen, kwam Marcel Peters op mijn pad. Het was een verademing om te zien hoe Marcel het fenomeen energie benaderde. Totaal anders dan de eerdere en onpersoonlijke klinische methodes van de zogenaamde knappe koppen. Marcel gaf hier duidelijk uitleg over zodat de situatie voor mijzelf begrijpelijk en hanteerbaar werd.
Ik heb, zoals duidelijk mag zijn, meerdere acupunctuurbehandelingen gekregen. Misschien wel een jaar lang. In de beginperiode vrij frequent, later met grotere intervallen. Door elke behandeling kreeg ik een enorme rust over me heen. Een gevoel wat ik al jaren niet meer had ervaren. Die rust zakte dan weer weg om middels een volgend consult weer terug te keren.
Ook kreeg ik adviezen over bewegen, voeding, meditatie etc. Het gaat om meerdere zaken dan alleen een pil of behandeling met naald.
Marcel heeft naast zijn kennis van Fysiotherapie en Acupunctuur (gediplomeerd sinds 1985!) een brede kijk op het leven en een groot interessegebied. Hij is een bijzonder belezen man die al zijn kennis bundelt om jou en mij een beter leven te bezorgen.
Herken je jezelf in mijn verhaal? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Marcel. En nee, als hij weet wat je probleem is, zit je niet lang in de wachtkamer dat durf je namelijk niet (herkenbaar?).

Marcel, bedankt voor de goede zorgen!