Geriatrie-fysiotherapie

Geriatrie-fysiotherapie

Een geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Geriatrie fysiotherapie is een opleiding van 3 jaar buiten de algemene opleiding fysiotherapie.

Deze specialisatie zorgt ervoor dat ik werk vanuit mijn specifieke kennis over ouderen en de daarbij voorkomende ziektebeelden (bijvoorbeeld een gebroken heup, beroerte, parkinson, dementie enzovoort). In eerste instantie wordt er door een onderzoek in kaart gebracht wat de problemen zijn en daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Dit plan kan gericht zijn op oefentherapie, gericht op het verminderen van klachten bij  dagelijkse activiteiten en het voorkomen van achteruitgang. Tot mijn werk behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en/of mantelzorgers. De nadruk ligt op het benutten van functionele mogelijkheden en behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Bij het ouder worden krijgen we vaak te maken met meerdere klachten die gelijktijdig aanwezig zijn. Een geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de complexiteit die dat met zich meebrengt.

Er kunnen verschillende problemen ontstaan waar een geriatrie fysiotherapeut u mee kan helpen, een aantal voorbeelden:

  • Het kost veel energie om uit uw stoel of bed te komen.
  • Uw conditie gaat achteruit.
  • U bent gevallen of bang om te vallen.
  • U kunt niet meer lopen zonder hulpmiddel.
  • U kunt niet meer fietsen.
  • U heeft problemen met u zelfverzorging of het doen van uw huishouden.
  • U komt uit het ziekenhuis, verpleegtehuis of revalidatiecentrum en u heeft fysiotherapie nodig.
  • Uw partner of familielid zorgt voor u en wil graag tips en adviezen.

Sinds kort zijn we gestart met valpreventie training volgens het ‘Vallen Verleden Tijd programma’. De eerste reacties en resultaten zijn veelbelovend. De valpreventietraining bestaat uit het trainen van de kracht, balans en dubbeltaken door een parcours en daadwerkelijk valtechniektraining op de dikke mat. Een zeer nuttige manier om op een ‘veilige’ manier te vallen om breuken van de heup of schouder te voorkomen.

Het is belangrijk om op tijd een geriatrie fysiotherapeut in te schakelen, want: ‘bewegen is het medicijn’. Iedereen heeft de mogelijkheid om sterker te worden en meer balans te krijgen.

Indien u niet naar de praktijk kunt komen, is het mogelijk om fysiotherapie aan huis te krijgen. Samen gaan we aan het werk om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken kunt u altijd contact opnemen met Daisy Janssen.

Daisy Janssen